Misschien heb je wel gehoord van 3D-printen of additive manufacturing, beter bekend als industrieel printen. Maar wist je ook dat deze service de afgelopen jaren een ware revolutie heeft teweeggebracht in diverse sectoren? Van luchtvaart en automotive tot medische en consumentengoederen, deze technologie biedt innovatieve oplossingen die traditionele methodes binnen productie overstijgen.
Misschien heb je wel gehoord van 3D-printen of additive manufacturing, beter bekend als industrieel printen. Maar wist je ook dat deze service de afgelopen jaren een ware revolutie heeft teweeggebracht in diverse sectoren? Van luchtvaart en automotive tot medische en consumentengoederen, deze technologie biedt innovatieve oplossingen die traditionele methodes binnen productie overstijgen. Het biedt namelijk nieuwe mogelijkheden voor verbeterd productontwerp, productie-efficiëntie en kosteneffectiviteit, iets waar bedrijven al jaren mee worstelen. Gezien de ontwikkelingen in technologie, duurzaamheid en economie, biedt industrieel printen dus interessante kansen en mogelijkheden. Hoe dit precies in elkaar steekt? Dat lees je allemaal in dit blog: hoe industrieel printen precies werkt, wat de voordelen ervan zijn en wat de huidige trends zijn rondom deze productietechniek.
Toveren met techniek
Industrieel printen is een geavanceerde productietechniek: digitale 3D-ontwerpen worden namelijk laag voor laag opgebouwd tot echte, fysieke objecten. Bij industrieel printen wordt er eerst een object ontworpen in een Computer-Aided Design software. Vervolgens wordt het digitale ontwerp omgezet in een reeks instructies die de printer volgt om het object te produceren. Fused Deposition Modelling, Stereolithografie en Selective Laser Sintering zijn een van de vele technologieën die worden gebruikt om het object te creëren, afhankelijk van de materiaalvereisten en toepassingsmogelijkheden. Industrieel printen maakt het mogelijk om complexe structuren te realiseren, iets wat niet haalbaar is met traditionele methoden. Net zoals hoe doe-het-zelvers gemakkelijk materialen en apparaten bij winkels zoals Epoxywinkel.nl halen, zo maakt industrieel printen het ook makkelijker voor bedrijven om producten sneller te produceren.
De magie van industrieel printen in het bedrijfsleven
3D printen biedt talrijke voordelen voor bedrijven in hun productieprocessen, ongeacht de sector waarin ze zich bevinden. Een van de grootste voordelen is namelijk het snelle prototypen: bedrijven kunnen nu namelijk sneller en goedkoper prototypes ontwikkelen, testen en itereren, waardoor het productontwikkelingsproces ook veel sneller wordt. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor meer massamaatwerk, waarbij producten snel op gemaakt kunnen worden gemaakt zonder duur mallen of gereedschap. Bovendien zorgt dit ook voor lagere kosten en minder afval! Net zo snel als het gieten van resin voor een gietvloer, zo eenvoudig maakt industrieel printen het voor bedrijven om hun innovatiekracht te vergroten. Niet alleen worden daarmee de transportkosten verlaagd, maar ook hun ecologische voetafdruk wordt aanzienlijk kleiner.
Trends die de toekomst vormgeven
De industrie van industrieel printen is voortdurend aan het groeien dankzij de constant veranderende markteisen en technologische innovaties die er spelen. Een belangrijke trend is bijvoorbeeld de groeiende focus op duurzaamheid. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar productiemethoden die beter zijn voor het milieu en onze toekomst. Industrieel printen biedt hierop een antwoord, aangezien het minder afval creëert en het gebruik van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen stimuleert. Daarnaast wordt de integratie van AI (kunstmatige intelligentie) en machine learning in printen steeds groter, wat leidt tot meer precisie en efficiëntie binnen het productieproces, zowel van een epoxyvloer als van meubels. Onderzoekers zijn ook aan het kijken hoe industrieel printen kan helpen in de woonsector, waardoor het makkelijk wordt voor bedrijven om zelf meubels, vloeren of wanden te printen.