Abonneren  Inloggen

De beste verkiezingsposter van 2022

22 februari 2022

VNG Magazine organiseert de strijd om de beste verkiezingsposter van 2022. Politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen hun poster tot en met 22 februari insturen.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door Christian Burgers, hoogleraar communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij kijkt onder meer naar de effectiviteit van de poster, zei hij recent in VNG Magazine.

Aandacht trekken

Burgers: ‘Een verkiezingsposter kan diverse rollen spelen om de aandacht te trekken. De groep kiezers die actief politiek betrokken is, krijgt via de poster een herinnering dat je partij meedoet en waar die voor staat. De poster kan ook aandacht trekken van groepen die niet actief betrokken zijn. Vooral voor een nieuwe lokale partij die nog niet zo bekend is, kan een poster de naamsbekendheid vergroten.’

Naast de aandacht trekken, moet een poster ook duidelijk zijn. ‘Als je een beeldmerk gebruikt, moet dit helpen om duidelijk te maken waar je partij voor staat. Mensen moeten meteen kunnen zien wat er wordt weergegeven, en hoe het bij je kernboodschap past. Een beeldmerk mag ook geen conflicterende associaties oproepen. Het kan tegen je werken als een poster niet begrepen wordt zoals je bedoelde.’

Vijf finalisten

Politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen hun poster tot en met 22 februari insturen via redactie@vngmagazine.nl. De redactie van VNG Magazine kiest onder leiding van juryvoorzitter Burgers uit de inzending vijf finalisten. De winnaar uit die finalisten wordt bepaald door het publiek.

In 2018 won de Fryske Nasjonale Party uit Súdwest-Fryslân. Bekijk hier alle inzendingen van 2018.

Bron: VNG